Over Participatie Huis

Participatie Huis biedt (woon)begeleiding aan (jong)volwassenen vanaf 18 jaar, die door een cognitieve beperking, psychische en/of psychiatrische problematiek ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven.
Participatie Huis is een gecontracteerde zorgaanbieder en is HKZ gecertificeerd.

Wij begeleiden en ondersteunen op alle leefgebieden van (jong) volwassenen die in het verleden binnen de (residentiële-) jeugdhulpverlening (vrijwillig, civiel en/of strafrechtelijk) een traject hebben gevolgd. Dat alles in combinatie met een psychiatrische stoornis en/of licht verstandelijke beperking. Wij bieden begeleiding in de thuissituatie of in één van onze woonstudio’s in Eindhoven.

De cliënten van Participatie Huis hebben een eigen woonstudio / appartement met douche, toilet en volledig ingerichte keuken in een gebouw waar meerdere cliënten wonen.
Er zijn gemeenschappelijke ruimtes zoals de huiskamer en een ruimte met wasmachine, wasdroger en vriezer. Overdag zijn er altijd begeleiders aanwezig, in de avond en nachturen kun je een beroep doen op de bereikbaarheidsdienst. Tevens is er sprake van weekend begeleiding. De cliënten ontvangen dagelijkse begeleiding op maat vanuit de zelfredzaamheidsmatrix op de volgende gebieden: Inkomen, dagbesteding, huisvesting, gezinsrelaties, geestelijke gezondheid, fysieke gezondheid, verslaving, ADL-vaardigheden, sociaal netwerk, maatschappelijke participatie en justitie.

Binnenshuis wordt gezorgd voor structuur, regelmaat, nabijheid en veiligheid. De cliënten begeleiden wij bij het plannen en organiseren van taken en activiteiten en bij het verbeteren van de kwaliteit van leven. Wij helpen de cliënten om hun zelfstandigheid te vergroten en hun doelen te bereiken.
De mate waarin de cliënten begeleiding ontvangen hangt af van de gestelde indicatie en de hulpvraag.
Samen met de trajectbegeleider wordt een zorgplan opgesteld waarin de doelen van de cliënt centraal staan.